Friday, June 27, 2014

Harap bertenang dengar loceng amaran, usah terjun tingkap!

Oleh Ahmad Lutfi Othman

Debaran jantung saya ketika menunggu pengumuman keputusan PRK Teluk Intan, malam Isnin, 31 Mei lalu, tidaklah sekencang semasa menonton siaran langsung pertandingan akhir Piala Thomas di antara Malaysia dan Jepun, seminggu sebelumnya.
Saya terpaksa menenangkan diri, dengan berbar...ing di atas katil, di bilik bersebelahan ruang tengah, sambil mengurut dada, secara psikologi untuk meredakan ketegangan. Walaupun isteri menasihatkan agar terus tidur sahaja -- tambahan pula agak letih sebaik pulang dari meninjau kawasan pilihan raya pada Sabtu dan Ahad -- saya tetap gagahi juga.

Dan terbukti, ada nikmatnya melalui situasi cemas "turun-naik menang-kalah" menyaksikan pemain negara bersilih ganti mengutip mata dengan bakat baru Jepun!Pastinya Dyana memasuki gelanggang jauh lebih yakin dan bergaya daripada pasukan Malaysia melangkah ke New Delhi. Sandaran bekalan majoriti DAP sebanyak 7,313 pada PRU13 agak melegakan.

Sebelum buat pertama kali melihat Menara Condong Intan pada 24 Mei, saya tidak pernah membayangkan jumlah kerusi Parlimen DAP akan merosot. Poster dan banner Dyana, dengan paparan jauh lebih menarik berbanding calon BN, menyuntik lebih keyakinan.

Bagaimanapun, apabila berbicara langsung dengan beberapa penduduk tempatan, semuanya penyokong Pakatan, khususnya di markas induk jentera kempen PAS, saya agak terkedu.

Rupanya kerjasama erat dan kesungguhan yang ditunjukkan aktivis PAS -- sehingga tergambar olah-olah Parti Islam itu sendiri yang bertanding, sekurang-kurangnya di kawasan Dun Changkat Jong -- bukan bermakna laluan Dyana menjadi lebih mudah.

Awalnya timbul rungutan tentang kontroversi hudud ekoran soalan perangkap wartawan terhadap Dyana, juga melarat pemakaian tudung.

"Sdr jangan remehkan sesuatu yang nampak kecil dan terpencil, tetapi dalam konteks Teluk Intan, sebenarnya boleh menjadi persoalan besar atau dapat dibesar-besarkan, di sini masih dianggap kampung," bisik seorang pesara semasa meraikan saya.

"Dyana seorang Muslim, berbeda dengan majoriti pemimpin DAP yang lain, dan kena ingat ini pilihan raya kecil, isu pakai tudung dan T-shirt pendek pun boleh timbulkan keraguan. Saya tak pasti, apakah ada calon Umno dari kalangan wanita, yang tidak bertudung?" tambahnya lancar selepas melihat saya terdiam.

Saya cuba mendefinisikan penyertaan Dyana, wanita muda Melayu berpendidikan tinggi, sebagai calon DAP, terutama untuk menyuburkan budaya politik baru, sekali gus memecahkan tembok perkauman, di samping menyisihkan kempen kebencian.

Ia diharap turut memberi impak besar dan merintis dimensi baru terhadap lanskap siasah negara yang masih sendat dengan bagasi sejarah yang terus memetakkan rakyat pelbagai bangsa dan agama.

Saya tidak pasti apakah rakan baru itu dapat menangkap maksud dan penekanan saya. Bagaimanapun rasa cemas apabila diberitahu "ada protes dalaman terhadap Dyana" reda apabila seorang pimpinan PAS meyakinkan saya bahawa ia akan reda selepas Presiden Tuan Guru Abdul Hadi Awang turun membuat penjelasan keesokannya.

Ketika meninggalkan Teluk Intan, walaupun keyakinan terjejas, namun saya masih percaya Dyana akan menyalakan obor baru yang cukup bercahaya dan sukar dipadam, sebagai persiapan berdepan PRU14.

Justeru, mengakhiri kolum Catatan Hujung, yang ditulis pendek pada 27 Mei, ketika kesan diabetik pada mata agak teruk, saya merakamkan: "Harapnya, penglihatan saya dapat pulih sepenuhnya untuk menyaksikan cahaya itu."

Namun begitu, menjelang hari pengundian, sahabat yang berkampung di Teluk Intan memaklumkan: "Dulu kita bimbang dengan pengundi Melayu, yang masih ragu-ragu untuk mengundi DAP, tapi sekarang lebih bermasalah lagi ... pengundi Cina luar kawasan, yang hampir semuanya penyokong Pakatan mungkin tidak balik. Orang berusia di sini khabarnya lebih tertarik dengan calon BN, anak tempatan, dijamin Najib Razak akan jadi menteri bila menang."

Difahamkan kemenangan besar pada PRU13 disumbangkan oleh peratusan mengundi yang tinggi iaitu 80.6%, berbanding hanya 70% lima tahun sebelum itu, dengan catatan majoriti kemenangan DAP waktu itu, 1,470 undi.

Malah ada yang berani mengunjurkan: "Orang Cina melebihi usia 50 tahun, dan jumlahnya ramai di sini, lebih selesa dengan Mah Siew Keong, juga ada faktor perkauman, lagipun dia dan keluarganya dekat dengan masyarakat setempat. Kalau Melayu tidak beralih banyak, apatah lagi sokongan India merosot, juga tidak puas hati sebab DAP tak letak calon India, kacau!"

"Pengundi Cina lebih pragmatis dan mudah berubah berdasarkan keadaan dan manfaat yang dihitung. Kesetiaan kepada parti tidak sepertimana orang Melayu, mereka bukan deposit tetap untuk sesiapa," demikian ingatan guru politik saya, lama dahulu, sebelum PRU12 lagi.

Disebabkan pertarungan sengit antara Dyana-Mah, selain warna-warni gemerlapan kempen, dan kesungguhan untuk menarik seramai mungkin pengundi Melayu, kami di Harakah memberikan liputan agak istimewa, seolah-olah calon PAS yang bertanding.

Sekitar Maghrib, 31 Mei, SMS wartawan Harakah Perak, Faeez Azahar, sekadar mengesahkan kerisauan saya: "Kalah, 238 undi." Sudah pasti, seperti penyokong Pakatan yang lain, saya turut kecewa.

"Pengundi Cina begitu ghairah untuk ubah kerajaan dalam PRU13. Dari jauh, serata pelosok dunia, mereka terbang balik mengundi, sebab yakin Putrajaya dapat ditawan. Saya tak dapat bayangkan bagaimana kita mahu kembalikan momentum itu, apatah lagi selepas kalah Teluk Intan," seorang pembaca Harakah meluahkan dalam emel, pagi esoknya, Ahad.

"Tan Sri Khalid Ibrahim bukan saja kalah dalam PRK Ijok, malah dimalukan apabila ucapannya yang tersasul sokong BN disiarkan berulang kali di TV, tapi tak lama kemudian, selepas PRU13 dia diangkat MB Selangor," saya memberi respons, mengulangi hujah untuk "menyedapkan hati".

Dyana masih muda; peluangnya terbuka luas. Eksperimen DAP mencalonkan tokoh muda Melayu di kawasan bukan majoriti Melayu perlu dihargai. Dan saya yakin, Dyana bukan setakat tidak mudah mengalah, malah mendapat ilmu dan pengalaman politik melimpah-ruah sepanjang kempen.

Ya, kepada Dyana dan DAP, ada kejutan tidak terduga, termasuk "pantang-larang" dan sensitiviti yang perlu diimbangi. Buat pemain aktif, DAP dan PAS khususnya, usah sembrono mencari daleh. Perlawanan ini tidak terhenti dengan kalah atau menang.

Apa pun, saya lebih suka melihatnya sebagai loceng amaran, buat mengejutkan yang leka-alpa, terutama yang masih beranggapan Pakatan dalam mood berbulan madu lagi, terutama dengan pengundi bukan Melayu.

Tapi, janganlah mereka yang bingkas bangun mendengar deringan yang membingitkan itu terus bertindak melulu sehingga mungkin terjun melalui tingkap tanpa sedar!

Sesama Pakatan pula. uruskanlah perbedaan dengan bijaksana. Pengundi sentiasa menilai ...

Seperti juga menonton final Piala Thomas di antara Malaysia dan Jepun, saya tetap "enjoy" dengan ulasan-ulasan yang dibuat terhadap kekalahan Dyana, meskipun semacam ada tafsiran berbeda pemimpin Pakatan.

sememangnya persefahaman dan keserasian pemimpin Pakatan akan terus diuji.

BERSAMBUNG

-------------
ARTIKEL LUTFI 27 MEI

Obor yang sukar dipadamkan lagi
Oleh Ahmad Lutfi Othman
Saya masih dalam 'pantang' ketika berkunjung ke Teluk Intan, Sabtu lalu. Masalah penglihatan sejak 50 hari lalu menghalang saya menulis dan membaca (serta merenung) dengan baik.

Memang menyeksakan (dan menginsafkan) apabila terpaksa berehat daripada mengisi kolum Catatan Hujung dalam tempoh yang begitu lama. Ya, pernahkah anda terfikir, bagaimana sekiranya secara tiba-tiba, mata gagal melihat?

Gamitan Teluk Intan yang menyegarkan tubuh yang uzur ini tentulah bukan disebabkan keunikan menara condong, mahupun keenakan mee udangnya, tetapi saya tidak boleh menafikan faktor tarikan calon DAP, Dyana Sofia Mohd Daud. Ia menjadikan Teluk Intan lebih meriah-ceria berbanding Kajang dan Bukit Gelugur.

Lebih daripada itu, saya mahu meninjau sendiri proses pembentukan babak baru politik Malaysia, di tengah-tengah gejolak sentimen perkauman yang cuba dibakar semahunya. Sejak tsunami PRU 2008, saya sentiasa yakin, tiba masanya nanti, budaya politik baru, jika dipupuk dan disuburkan, mampu menenggelamkan bahtera BN yang sudahpun hampir karam itu.

Sewaktu anak-anak muda Umno -- tidak terkecuali pemimpin kanannya, seperti Zahid Hamidi -- hilang kewarasan dan menyerlahkan sikap prejudis yang tinggi, pemimpin dan aktivis PAS memilih jalur sederhana yang menyejukkan.

Bagaimanapun, sejarah membuktikan, pendirian politik parti Islam itu tidak mudah dirumuskan. Dalam usaha membentuk persefahaman bersama Tengku Razaleigh Hamzah pada akhir 1980-an, protes dalaman juga tinggi, Dan jangan anggap kerjasama dengan Anwar Ibrahim berjalan begitu mudah, termasuk sehingga kini. Laluannya tetap berliku.

Apatah lagi bersahabat dengan DAP. Barisan Alternatif pernah runtuh beberapa tahun selepas kemenangan bergaya PAS pada 1999 ekoran polemik Negara Islam. Kontroversi Hudud berulang dan kenyataan Dyana turut mengundang rasa tidak selesa penyokong PAS.

Malah, semasa singgah di markas induk jentera kempen PAS di Padang Tembak, Teluk Intan, ada petugas memberitahu saya, seruan Timbalan Presiden, Mohamad Sabu agar berkerja bagaikan PAS yang bertanding, juga menerima bantahan.

"PAS tak rugi apa-apa jika terus giat berkempen, sebaliknya secara tidak langsung dapat mempamerkan sosoknya umpama saudara tua yang ikhlas dan boleh dipercayai dalam Pakatan Rakyat," ujar saya memujuk.

Namun begitu, saya melihat rata-rata aktivis PAS dari seluruh negara yang berkampung di situ, tetap istiqamah dan bertugas penuh dedikasi. Mereka kelihatan "enjoy" sekali, apatah lagi markas PAS sentiasa dilimpahi makanan, tanda semangat gotong royong tetap berakar.

Satu kelebihan, ahli PAS biarpun mungkin ada yang protes di peringkat awal, tetapi selepas diberi penjelasan, segera bertaut untuk bekerja tanpa was-was lagi.

Sebenarnya makin banyak pilihan raya kecil diadakan, tambah intim persefahaman dalam Pakatan. Kerjasama bukan lagi di peringkat atasan -- kadangkala didorong motif politik tertentu -- tetapi melebar kukuh di kalangan penyokong dan ahli. Lebih indah, persahabatan ini mula dirintis Perak pada tahun 2008. (Ingat kerajaan negeri pimpinan Nizar Jamaluddin).

Apa pun keputusannya pada malam 31 Mei nanti, Dyana -- dengan kecekalan dan keberanianya -- telah berjaya membawa obor yang sukar dipadamkan lagi. Harapnya, penglihatan saya dapat pulih sepenuhnya untuk menyaksikan cahaya itu.

2 comments:

IBU PUSPITA said...
This comment has been removed by a blog administrator.
JUNAIDI said...
This comment has been removed by a blog administrator.