Friday, August 22, 2008

Sukarnya meramal

Terbukti, dalam politik tempoh seminggu memang sudah terlalu lama. Pada hari saya berangkat menunaikan umrah baru-baru ini, Dato' Seri Anwar Ibrahim diperintah hadir ke mahkamah atas tuduhan liwat.

Kemudiannya berlaku kekecohan ekoran forum Majlis Peguam. Rakan saya, Abu Bakar Haq, pengendali blog sensasi, penarikbeca, ditahan polis. Saya juga tidak sempat hadir ke Ipoh mengikuti muktamar PAS ke-54, selain hanya mampu mendoakan penerbitan sulung Harakah dua kali seminggu berjalan lancar, tanpa "membidani kelahirannya".

Hari penamaan calon pilihan raya kecil Permatang Pauh sekadar diikuti melalui laporan media.

"Begitu pantas politik Malaysia berubah. Tak berbaloi nak tulis buku politik popular, siap dicetak, isu lain pula mencelah," kata seorang teman sambil bertanya mengapa saya begitu lama tidak menerbitkan buku.

"Tahu pun jawapannya ...," pintas saya, walhal itu hanya daleh. Politik yang dinamik sepatutnya lebih mendorong untuk karya-karya baru beredar di pasaran. Namun, pastinya degup jantung rakyat berdetak pantas menempuh rentak kehidupan yang lebih keras.

Kenaikan kos hidup tetap menyesakkan walaupun media tidak menghebohkannya lagi. Apa pun arus perubahan yang ditunjukkan melalui tsunami politik 8 Mac lalu belum reda, malah melihat jumlah kehadiran di Ipoh dan rempuhan di Permatang Pauh, ia seperti mahu menuju kemuncaknya.

Beberapa insiden "keganasan" penyokong Pakatan Rakyat cuba dimanipulasi, tetapi saya kira impaknya cukup minimum bagi mencalarkan imej KeADILan, apatah lagi calonnya, Dato' Seri Anwar Ibrahim.

Malah mungkin menikam belakang BN. Jentera propaganda Umno-BN sepatutnya mengambil iktibar di atas kegagalan mengulangi kaedah kuno yang memperbodohkan minda rakyat.
"Kalau benar sekalipun, orang sudah tak percaya, itulah bahananya bila kerap sangat berdusta," kata seorang veteran politik. Bagaimanapun, perubahan politik harus disambut dengan ketangkasan dan juga kewaspadaan. Kita harus bijaksana membaca "pergerakan senyap" yang kadang-kadang tidak dizahirkan.

Rakyat sebenarnya terus berkata-kata biarpun "di permukaan" nampak tenang. Malang sekali jika aktivis politik tidak dapat membaca atau memahami riak dan mesej yang cuba dihantar rakyat. Kesukaran menelah atau meramal perubahan politik Malaysia diakui banyak pihak.

Tukang nujum politik memang "susah cari makan" di sini. Tinjauan pendapat, malah kegiatan cula undi dari rumah ke rumah pun mengelirukan.

Justeru, banyak pihak terpedaya dengan data-data yang diperolehi, yang kemudiannya membuatkan rumusan menjadi tunggang-langgang. Dalam suasana begitu, Harakah dibenarkan terbit semula dua kali seminggu.

Memang fungsinya sebagai akhbar - juga lidah rasmi parti - dapat dipulihkan semula, tetapi cabaran besar siap menunggu kami. Keterbukaan ruang debat awam menuntut kesungguhan dan kreativiti tinggi, apa lagi di waktu pembaca lebih kritikal dan memilih hanya yang terbaik.

Dalam pada itu, banyak pihak mempertikai syarat KDN yang terus mengehadkan jualan Harakah "Untuk Ahli PAS Sahaja".

Permatang Pauh memang mempunyai keunikan tersendiri, sejak dulu lagi. Pengaruhnya terhadap lanskap politik tanah air cukup besar. Harakah cuba mengatur gerak menyumbang khidmat, sekurang-kurangnya agar rakyat mendapat maklumat seimbang.
Dalam suasana media baru, seperti laman web, blog dan juga sms menawarkan pilihan, media cetak seumpama Harakah, harus meningkatkan upaya.

Ya, meskipun penampilan agak berbeza, namun komitmen kami tetap sama, bagi menyegarkan dunia kewartawanan dengan kebenaran dan kejujuran. Agar dengan itu Harakah kekal relevan dalam arus perubahan politik yang makin sukar dijangka ini

No comments: