Sunday, February 27, 2011

Tangan kotor Najib cuba cabuli Istana Selangor?

Oleh AHMAD LUTFI OTHMAN

Umno Selangor yang diterajui khusus oleh Najib Razak nampak gelojoh sangat. Memanglah negeri termaju itu perlu direbut - dengan apa jua cara - oleh BN dalam pilihan raya umum akan datang, tetapi janganlah begitu tertonjol kerakusannya. Biarlah kelihatan pencak silatnya matang dan sedikit terhormat agar segala strategi dan taktik tidak dicemuh.

Memang dalam politik, kuasa itu seolah-olah segalanya, namun cubalah bersiasah secara beradab dan beretika. Yang mahu dipujuk dan ditawan adalah hati nurani rakyat. Sokongan mereka ditagih semasa kempen nanti. Sedangkan rakyat sudah bijak menilai dan menghakimi. Dengan ketamakan yang menyerlah, apatah lagi sanggup memperalatkan apa sahaja, bukankah langkah Umno Selangor di bawah Najib itu tidak manis dan tohor akhlaknya?

Najib merupakan Perdana Menteri Malaysia, yang kaya dengan pelbagai slogan "pembaharuan". Sebahagiannya belum pun difahami rakyat dan juga pegawai kerajaan. Beliau tentulah mahu dilihat berbeda dengan Noh Omar, timbalannya di Selangor, yang diketahui gaya politiknya ataupun Dr Khir Toyo, bekas menteri besar yang pernah memalukan pegawai awam dengan "anugerah penyapu" itu.

Justeru, silakan apa jua gerak politik Najib yang beria-ia mahu merampas Selangor daripada Pakatan Rakyat, namun pastikan ia tidak menjolok mata dan merendahkan martabat beliau sebagai tokoh no. 1 negara. Usah hanya manis bicara di depan umum tetapi di balik tabir menjadi pencetus "huru-hara", hanya demi takhta.

Cukuplah dengan rakaman gelap-gelita tragis rampasan kuasa di Perak dua tahun lalu. Ia sejarah hitam sejarah demokrasi negara ini. Najib juga dipercayai menjadi dalang utamanya bagi mempastikan BN kembali bertakhta di negeri itu. Suara majoriti rakyat dihumban. Tidak sabar menunggu pilihan raya seterusnya, selepas kalah mengejut tanpa diduga pada Mac 2008, Najib melaksanakan strategi jahat.

Kini, giliran Selangor pula menjadi sasaran. Menyedari kerajaan negeri pimpinan Abd Khalid Ibrahim semakin popular di hati rakyat dengan gerakerja memaknakan perubahan, Najib seperti gelabah tidak keruan. Orang politik selalunya tidak bersedia jika hanya sekadar menunggu untuk dihukum tanpa melakukan usaha menyerang balas. PRU13 adalah detik penentuan hidup-mati Najib dan Umno-BN.

Dari satu segi Najib mungkin teruja dengan beberapa adegan "ribut dalam cawan" dalam KeADILan, sehingga menjangkakan inilah kesempatan terbaik untuk "bikin onar". KeADILan menerajui Selangor bersama PAS dan DAP. Tiada tanda-tanda BN dapat menamatkan penguasaan Pakatan jika mood rakyat Selangor "tidak dirosakkan". Sesuatu mesti dicari atau "diada-adakan" bagi memudahkan langkah BN menawan kembali Selangor.

Peluang tiba melalui kontroversi pemilihan Setiausaha Kerajaan (SUK) Negeri yang baru, Khusrin Munawi. Perdebatan kesahihan perlantikan itu hangat diperkatakan. Masing-masing mengasaskan hujah dengan merujuk peraturan dan perlembagaan. Apa pun, sudut politiknya jelas sekali. Khusrin ternyata mahu dijadikan perkakas politik oleh Najib, bagi membantunya "menculik Selangor", sesuatu yang amat bercanggah dengan kedudukan seorang penjawat awam.


Mungkinkah, seperti juga dalam kes Nizar Jamaluddin di Perak, Umno Selangor turut mengharapkan pihak istana akan menyebelahinya? Pakar-pakar perlembagaan dan politik, dari awal menjangkakan bekas Menteri Besar Perak itu dapat bertahan dan memenangi kes di mahkamah, namun akhirnya Umno tetap berjaya dalam rampasan kuasa itu. Konsep raja berperlembagaan ditafsirkan secara sewenang-wenangnya. Kedudukan Speaker Dun Perak langsung tidak dihormati.

Khusrin, bekas pembantu khas Menteri Besar Selangor, Muhammmad Muhd Taib, dilihat Umno sebagai orang paling sesuai untuk memudahkan gerakan menjatuhkan Pakatan Rakyat. Memang Khusrin terikat dengan sumpah rahsianya tetapi bukankah politik itu seni yang memungkinkan segala-galanya? Beliau terdedah dengan segala fail, maklumat dan perancangan kerajaan negeri.

Dalam situasi Umno-BN yang cukup kritikal ini, apakah erti etika seorang penjawat awam kepada Najib? Kalau undang-undang bertulis pun dilanggarnya, apatah lagi jika sekadar soal adab atau etika, yang boleh ditafsirkan daripada pelbagai sudut. Sekiranya raja-raja Melayu pun boleh "diperalatkan" demi survival kuasa, apalah yang Umno pedulikan dengan integriti perkhidmatan awam? Bukankah selama ini juga jentera kerajaan, termasuk pegawai kanannya yang sepatutnya "apolitical" diheret sama bagi mencapai tujuan politik Umno-BN?

Sejarah pengkhianatan Umno terhadap institusi raja-raja Melayu, khususnya melalui episod pindaan Perlembagaan 1993 cukup pedih buat golongan istana. Kedaulatan raja Melayu sebenarnya sudahpun dimusnahkan dengan pindaan itu. Hanya bersandarkan peristiwa di Bukit Serene, Johor dan beberapa kes kelemahan peribadi beberapa orang sultan, martabat keseluruhan institusi yang begitu penting buat orang Melayu direndah-rendahkan dengan cara yang mengaibkan.


Ramai melihat undi penentu dalam PRU13 adalah orang Melayu. Jika majoriti mereka beralih memilih Pakatan, nescaya kedudukan BN di Putrajaya tergugat dengan teruk. Risikonya, BN bakal hilang kuasa. Momentum pengundi Cina pula tidak banyak berubah, malah mungkin lebih memihak Pakatan, jika isu-isu seperti Khusrin ini berlanjutan. Rampasan kuasa di Perak sudah cukup merosakkan imej BN di kalangan masyarakat Tionghua.

Isu Khusrin ini turut membabitkan emosi dan sentimen orang Melayu. Bagi saya, Umno memang mahu Pakatan bertembung, malah bermusuh, dengan kakitangan kerajaan, yang majoritinya adalah orang Melayu. Bagaimanapun niat itu tidak kesampaian. Kes Khusrin langsung tidak melambangkan penolakan Pakatan terhadap kakitangan awam. Yang dipersoalkan adalah prosedur dan kelaziman yang perlu dipatuhi. Masakan pendapat kerajaan negeri yang memerintah langsung tidak dirujuk dalam pemilihan pegawai tertingginya?

Bukankah dalam tempoh tiga tahun ini, pelantikan SUK di negeri-negeri yang turut diperintah Pakatan, dan sebelumnya lama PAS memerintah Kelantan, kontroversi ini tidak pernah timbul? Lagi pun, nama-nama yang dicadang kerajaan negeri Selangor bagi mengisi kekosongan kerusi SUK juga adalah pegawai-pegawai kanan yang berpengalaman.

Umno juga beria-ia mahu melaga-lagakan kerajaan Pakatan dengan istana Selangor, dan mengimpikan hubungan dengan Raja-Raja Melayu terjejas, seperti yang pernah digambarkan berlaku di Perak. Mungkin ia didorong pengalaman silam tokoh-tokoh Umno, terutama yang berjawatan menteri besar, yang terpaksa berundur jika berkonfrontasi dengan istana.

"Menteri Besar bukan bermusuhan dengan Khusrin bila menolak beliau sebagai SUK. Yang dipertikaikan adalah cara Ketua Setiausah Negara membuat perlantikan tanpa berbincang dengan Menteri Besar. SUK adalah pegawai tinggi kerajaan yang paling utama dan bertanggungjawab melaksanakan polisi MB dan Exco-Exco. Jadi tidak logik perlantikan tidak dibincang dengan mereka," kata Iskandar Abdul Samad, anggota Exco Kerajaan Negeri.


No comments: