Sunday, February 27, 2011

"Usah ghairah bermimpi tawan Putrajaya"

Oleh AHMAD LUTFI OTHMAN

Pertemuan eksklusif Perdana Menteri dengan ahli-ahli Parlimen BN beberapa minggu lalu -- yang disifatkan Saifuddin Abdullah, Timbalan Menteri Pengajian Tinggi sebagai muhasabah perdana -- menghangatkan lagi teka-teki tarikh pilihan raya umum ke-13. Usia penggal Parlimen masih terlalu muda, belum pun mencecah tiga tahun, namun ia tidak menghalang rakyat berbicara soal pilihan raya segera. Apa pun, saya belum dapat melihat keperluan Najib Razak mencadangkan pembubaran Parlimen.

Saya pernah menghujahkan bahawa Umno-BN begitu memerlukan dana politik yang begitu besar bagi "membeli" undi, dan melicinkan jentera kempennya, sebelum menentukan tarikh PRU13.

Usaha mengumpulkan wang berbilion ringgit itu, terutama melalui projek-projek di bawah Rancangan Malaysia Ke-10, baru sahaja bermula. Sekurang-kurangnya ia memerlukan masa enam bulan lagi. Lagi pun, seperti ditunjukkan mentornya, Dr Mahathir Mohamad, rasanya Najib tidak mahu bacaan politiknya terlalu mudah dibaca.

Dalam masa sama, Najib juga tidak dapat menyembunyikan kekhuatirannya terhadap pengaruh Buku Jingga, yang memperincikan janji-janji Pakatan Rakyat dalam masa 100 hari memerintah, sekiranya dapat menguasai Putrajaya nanti.

Sekali lagi, ia suatu promosi percuma yang baik. Sama ada rakyat sangsi dengan tawaran itu, disebabkan terpengaruh dengan sanggahan Najib bukan isu besar. Yang penting, Najib dan BN dalam situasi terpaksa mempertahankan diri, bukan lagi di posisi penyerang, satu kedudukan yang agak lemah bagi sebuah parti pemerintah.

Bagaimanapun, ia tidak bermakna Pakatan Rakyat harus berada dalam kedudukan selesa. Malah, saya agak bimbang, dengan beberapa "pergolakan dalaman" dan masalah antara-parti dalam Pakatan. Seharusnya diberikan prioriti bagi mencari jalan keluar.

Sering ditekankan, PRU13 adalah kesempatan memilih kerajaan, bukan sekadar meneguhkan peranan pembangkang sebagai "semak dan imbang". Apa jua keraguan -- biarpun kecil -- terhadap keupayaan dan kemampuan Pakatan mesti dipandang serius dan diperbaiki.

Dalam masa sama, usahlah ghairah berkhayal dengan impian indah ke Putrajaya. Saya dimaklumkan, ramai yang kurang senang dengan pemaparan sepanduk, poster dan kain pemidang, yang seolah-olah menonjolkan "kerakusan" petugas Pakatan Rakyat untuk menawan Putrajaya.

Ada orang awam yang melahirkan rasa tidak selesa dengan petanda "ketamakan mengejar kuasa" itu.

"Itu 'kan perangai Umno. Bukankah Pakatan ada negeri yang perlu dijaga dengan baik dan ditunjukkan kemampuan berbakti kepada rakyat?" komen seorang pembaca Harakah melalui emel kepada saya.

"Memang rakyat resah dengan kenaikan harga barang. Mereka diasak pelbagai masalah harian. Tetapi, soal kita nak tawan Putrajaya tak perlulah heboh-heboh, tak perlulah misalnya dikaitkan ucapan selamat tahun baru pun dengan matlamat politik kita. Nanti orang meluat," tambahnya.

Keputusan PRU12 menunjukkan rakyat tidak dapat menerima sikap angkuh-sombong pemimpin politik. Mereka akan menolak wakil rakyat yang dilihat mementingkan diri.

Dalam politik, seringkali persepsi adalah segala-galanya. Justeru, jangan sesekali memberi mesej atau isyarat yang mungkin ditafsirkan rakyat daripada sudut negatif. Sudah ada kritikan terhadap gaya hidup wakil-wakil rakyat Pakatan, yang meninggalkan kesederhanaan dan mula berjinak-jinak dengan kemewahan.

"Di peringkat akar umbi, di kampung-kampung, yang amat memerlukan sokongan orang Melayu bagi mencetuskan perubahan di peringkat pusat, saya tidak nampak kesungguhan petugas PAS untuk mendaftarkan anak-anak muda sebagai pengundi. Ia berbeza dengan gerakerja DAP yang lebih proaktif. Kalau hal paling asas itu pun terabai, usah mimpilah nak tawan Putrajaya," tegur seorang bekas pemimpin pelajar, yang kini menetap di desa kelahirannya, di selatan tanahair.

Saya cuba melihat segala pandangan dan teguran itu daripada sudut positif. Masih ada ruang untuk penambahbaikan baik kepada kerajaan-kerajaan negeri Pakatan mahupun wakil-wakil rakyat yang sentiasa diperhatikan.

Persiapan menghadapi PRU13 tidak sepatutnya menonjolkan keghairahan Pakatan terhadap kuasa yang dikejar, tetapi sewajarnya mendekatkan diri dengan rakyat, sehingga denyut nadi kesempitan hidup golongan bawahan dapat dirasai dengan ikhlas.

--------

Tulisan di atas, yang disiarkan pertama kali oleh akhbar Harakah, dengan tajuk sama, telah menimbulkan rasa tidak puas pembaca tertentu. Ada yang menyifatkan ia boleh mengelirukan, sekali gus melemahkan semangat untuk orang yang menyertai dan menyokong PAS.

Terdapat kritikan yang mengaitkan mood saya menulis dengan keadaan kesihatan saya yang terganggu sejak setahun lalu.

Saya terbuka dengan pandangan berbeda terhadap apa jua tulisan saya, termasuk teguran keras, hatta kecaman sekali pun. Dalam banyak keadaan, perdebatan dan perbahasan menimbulkan hasil yang positif dan memberangsangkan. Kita boleh bertukar-tukar idea, membetulkan sudut pandangan, dan juga mengukuhkan argumen.

Sejak lama, saya membiasakan diri dengan tulisan yang "tidak syok" sendiri. Kalau perlu, saya akan kutip sanggahan atau kritikan daripada pembaca yang sering menghubungi melalui SMS dan juga emel. Tidak semestinya pandangan mereka saya bersetuju sepenuhnya. Dalam politik, persepsi itu begitu penting biarpun ia bukanlah disokong oleh fakta yang mantap. Bagaimana pihak luar atau orang lain melihat kita, khususnya parti politik, cukup mustahak.

Proses pembetulan dan penambahbaikkan boleh dilakukan apabila kita menekuni kritikan atau luahan rasa tidak puas hati itu. Mengakui kelemahan dan kealpaan bukannya satu keaiban yang perlu dielakkan. Memang masyarakat perlu diyakinkan bahawa kita mampu membawa perubahan dan bersedia untuk melakukan transformasi menyeluruh selepas Umno-BN ternyata gagal memikul amanah rakyat. Korupsi dan salahguna kuasa sudah membarah dengan dahsyat dalam parti lawan. Malaysia perlu diselamatkan segera.

Soalnya, apakah apabila saya mengingatkan pemimpin dan aktivis Pakatan Rakyat agar jangan terlalu overconfident, maka ia menyebabkan rakyat yang mula menaruh keyakinan kepada kita akan beralih angin dan kembali menyokong BN? Semasa mengutip teguran pembaca yang memberikan ingatan itu, saya membayangkan Pakatan masih mempunyai ruang secukupnya untuk meneliti setiap sudut yang dilihat lemah dan ia tidaklah sampai ke peringkat boleh membawa fitnah atau berupaya menikam belakang sendiri.

Rakyat kini bukannya mudah untuk dikelirukan. Mereka lebih prihatin, berhati-hati dan sentiasa berusaha melengkapkan diri dengan maklumat. Hanya dengan beberapa pandangan dalaman yang bersifat kritikal tidak akan mampu menggoyah sokongan mereka. Sikap fanatik terhadap mana-mana parti politik semakin berkurangan. Penyokong tegar kian berkurangan. Rakyat semakin kritis dan bersikap terbuka.

Dalam masa sama, aktivis Pakatan terutama di peringkat akar umbi perlu disedarkan tentang tugas dan peranan besar mereka. Ada ruang dalam bidang tugas masing-masing yang perlu diperkukuhkan.

Justeru, saya rasa bertanggungjawab untuk mengangkat suara-suara yang memperingatkan tentang sisi-sisi negatif keghairahan melampau untuk menawan Putrajaya. Mereka menggesa agar persiapan asas pilihan raya, seperti proses pendaftaran pemilih, diberikan tumpuan. Malah ada yang menyebut, dalam aspek ini, gerakerja PAS jauh tertinggal berbanding DAP.

Saya memang lebih cenderung untuk melihat sesuatu isu itu dengan membayangkan situasi paling buruk yang bakal menimpa agar langkah pencegahan dapat difikirkan daripada awal.

Apabila PAS menang besar pada 1999, dibantu isu pemecatan Anwar Ibrahim dan protes terbuka terhadap Dr Mahathir Mohamad, ramai menjangkakan Umno yang terpukul hebat dengan keputusan pilihan raya umum ke-10 itu pasti tidak akan duduk diam.

Dengan kuasa masih di tangan, Umno boleh merencanakan pelbagai tipu-muslihat dan konspirasi besar bagi mengembalikan sokongan pengundi Melayu.

Tentulah naif sekali untuk kita mengharapkan Umno -- yang diumpamakan bagai lembu nazak ketika itu -- hanya menunggu takdir untuk ditelan sejarah. Proses persempadanan semula kawasan pilihan raya merupakan antara senjata utamanya. Melalui kaedah gerrymandering, terutama di negeri Kedah, kawasan Parlimen dilakar sesuka hati Umno, sebagai jalan pintas menawan semula kerusi-kerusi yang dimiliki PAS, seperti Pokok Sena dan Kuala Kedah.

Tidak cukup sekadar itu, "pengundi hantu" turut dipersiapkan, khususnya untuk merebut kembali Terenganu. Ramai nama-nama tidak dikenali muncul dalam senarai daftar pemilih di banyak kawasan. Malang sekali apabila taktik yang sepatutnya sudah dapat diduga itu seperti langsung tidak terhidu.

Ada kenalan yang rapat dengan Umno Terengganu sudahpun memberi peringatan, sehingga ada berani meramalkan: "Keputusan pilihan raya kali ini terbalik. Kalau pada 1999, Barisan Alternatif menang semua Parlimen dan 28 kerusi Dun, kali ini akan bertukar, BN pula akan menang seperti itu."

Semasa saya balik kampung di Kubang Pasu menjelang PRU 2004, ramai penggerak PAS bersungut tentang senarai pengundi yang begitu meragukan. Bukannya tanda menyerah kalah, tetapi ada di antara mereka yang cukup bimbang jika situasi itu tidak dapat dibetulkan, maka kemungkinan besar PAS boleh kalah banyak kerusi, Dun dan Parlimen.

Sebelum dibubarkan, jumlah Adun pembangkang di Kedah cukup untuk menafikan majoriti dua pertiga BN.

Apabila saya menyinggung hal berkenaan dalam Harakah, saya dikritik hebat. Ada yang marah-marah, ya, bagaimana editor Harakah boleh menulis hal seumpama itu. Niat saya adalah untuk membunyikan loceng amaran terakhir. Saya kira ruang dan peluang masih terbuka, walaupun agak terbatas, untuk melakukan perubahan dan pembetulan. Tetapi, tidak ramai yang menyedarinya dan tidak kurang pula yang langsung tidak menghiraukan loceng amaran itu.

Oleh itu, seperti yang saya bayangkan dalam mukadimah tulisan asal ini, bahawa tarikh PRU13 mungkin masih relatif jauh. Maka, berusahalah untuk mendekati rakyat sejujurnya, dalamilah penderitaan dan kepayahan hidup mereka, tampilkan kesederhanaan walaupun sudah memerintah kerajaan negeri, betulkan apa-apa yang masih boleh dibetulkan, perketatkan apa-apa yang longgar ...


1 comment:

uwais said...
This comment has been removed by the author.