Sunday, March 23, 2014

Apa khabar fasa akhir Ramadan?

Oleh Ahmad Lutfi Othman

Mulanya saya tidak berhasrat mengisi kolum Catatan Hujung ini. Keuzuran memang membataskan.  Tetapi, letih dan penat pada bulan Ramadan sebenarnya satu kenikmatan, sekurang-kurangnya menyuntik rasa kebersamaan dengan golongan tidak bernasib baik, yang sering lapar dan dihimpit kesusahan, 'kan?

Teringat pada hari-hari awal Ramadan ini, sebaik balik dari sekolah, anak bongsu saya dengan wajah ceria bercerita: "Hari ini Nurin tak rasa lapar pun, macam tak puasa saja, kat sekolah tadi main seperti biasa."

Saya sekadar membalas: "Alhamdulillah, Nurin dapat berpuasa dengan baik, tahniah, tapi ayah lebih suka kalau kita rasa lapar apabila berpuasa, dengan itu kita akan mudah ingat nasib orang lain yang selalu susah, yang tak cukup makan, sentiasa kerja berat untuk cari rezeki."  Sukar dipastikan apakah Nurin dapat menangkap mesej yang saya cuba sampaikan.

Namun begitu, sekadar melakar nota kecil ini, dengan azam cuba mengambil iktibar, diharapkan ada manfaat yang boleh dikongsi bersama.

Keputusan PRK Kuala Besut tidaklah memeranjatkan. Malah, saya mengira mungkin majoriti kemenangan BN jauh lebih besar, mendekati sasaran Idris Jusoh. Difahamkan, mood pengundi dan penduduk setempat masih belum dirangsang secukupnya bagi mencetuskan perubahan, apatah lagi curahan projek dan janji-janji pembangunan ditabur.

Seperti lazimnya, walaupun sudah disebut berulang kali - tentang manipulasi media dan eksploitasi kemudahan kerajaan - tetapi begitulah taraf dan mutu demokrasi di Malaysia, masih dalam liga paling bawah. Manakala tafsiran rasuah politik disempitkan, ya, dengan tujuan untuk menghalalkan "jenayah" berterusan BN.

Namun, saya dan pastinya lebih ramai lagi tentu lebih terkesan dengan madrasah Ramadan yang dilalui. Ketika catatan ini dirakam, puasa sudah melepasi hari ke-17. Cuti Nuzul Quran. Balik dari pejabat tadi, walaupun jam menghampiri watku Jumaat, jalan raya sekitar Kuala Lumpur sesak teruk. Khabarnya, memang begitulah setiap tahun apabila warga Selangor menyerbu ibu kota membuat persiapan terakhir Aidilfitri pada hari cuti 17 Ramadan.

Lazimnya, mendekati fasa terakhir Ramadan, meskipun menjanjikan seribu satu tawaran dan anugerah hebat Ilahi, masyarakat Islam kerap terleka dan terabai. Masya-Allah, apakah kita begitu sombong dan tidak terusik nurani dengan bulan penuh keberkatan  yang semakin ditinggalkan ini.

Kita sentiasa diperingatkan bahawa setiap Muslim yang baik cukup berat hati untuk meninggalkan Ramadan, dengan iktibar mungkin tidak ketemu lagi tahun hadapan. Daripada kita menangis kesedihan pada malam Aidilfitri, lebih baik, dengan sisa berbaki 10 hari-hari akhir ini, kita melakukan muhasabah dan koreksi diri lebih awal.

Pokoknya, masih ada kesempatan dan ruang seluasnya untuk tulus mengabdikan diri kepada Allah, dengan meningkatkan amalan soleh, berzikir, bertaubat, beriktikaf, bersedekah, memberi makan orang fakir, menyantuni anak yatim, bangun menghidupkan malam, bertadarus, bertarawikh dan solat sunat yang lain, juga mengehadkan atau tidak menyibukkan diri dengan aktiviti keduniaan yang tidak pernah berakhir itu.

Cubalah kita semak aktiviti sepanjang hampir 20 hari berpuasa. Mungkin semasa meninggalkan Syaaban, ada tekad dan azam membara untuk menjadikan Ramadan kali ini jauh berbeda (dan cemerlang) daripada sebelumnya, tetapi sehingga kini masih jauh daripada sasarannya.

Seorang rakan dari Johor Bahru sering mengingatkan melalui SMS: "Dah berapa juzuk al-Quran? Agaknya dapat khatam tiga kali tahun ini?" Sahabat yang lain pula kerap bertanyakan agenda menolong fakir dan keluarga tahanan ISA. Beliau ringan tulang mengumpulkan sumbangan untuk meringankan bebanan orang lain.

"Kebahagiaan adalah berkongsi nikmat dengan lebih ramai orang, walaupun yang tidak dikenali, apatah lagi dengan keluarga rapat. Saudara elok salurkan juga derma ini kepada para demonstran penyokong Morsi di Mesir, terutama untuk juadah berbuka dan sahur mereka," cadangnya berkali-kali, dan  memaksa saya bertanyakan teman-teman yang akan pulang ke Kaherah kaedah terbaik untuk menyalurkannya kepada Ikhwan Muslimin di sana.

Terkenang juga seorang rakan  yang sentiasa mengambil "cuti raya" lebih awal, iaitu sepuluh hari terakhir Ramadan, untuk beriktikaf di masjid-masjid sekitar Kelantan. Dia - yang tidak pernah kalut untuk mencari tiket balik kampung sejak zaman kampus lagi - mengingatkan tentang cadangan saya sendiri, 20 tahun lalu, agar cuti raya digantikan dengan cuti akhir Ramadan.

"Sedih aku tengok, ramai antara kita yang berpusu-pusu balik kampung, tersangkut di perhentian bas atau terperangkap di jalan raya, atau bersesak-sesak di stesen keretapi, selain sibuk membeli-belah keperluan raya dengan tawaran harga murah, pada malam-malam akhir Ramadan, yang menjanjikan Lailaitulqadar, yang lebih baik daripada 1,000 bulan," pernah sekali dia meluahkan.

No comments: