Sunday, March 23, 2014

Zahid, Rosmah, pakej Islami

Oleh Ahmad Lutfi Othman

ARAHAN Naib Presiden Umno, Zahid Hamidi secara terbuka kepada Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Jamil Khir Baharom agar mengambil tindakan kepada Timbalan Presiden PAS, Mohamad Sabu ekoran isu Syiah semasa per himpunan agung parti itu hu jung minggu lalu menarik per hatian ramai. 

Hairan juga Zahid secara menjolok mata bertindak lebih superior kepada rakan kabinetnya, dalam perhimpunan parti pula, suatu amalan yang bercanggah dengan kelaziman urus tadbir. Me mang sejak lama, pemimpin Umno tidak per nah membedakan antara ke pentingan parti dengan kerajaan.

Apa nak dihairankan ... Dalam PAU juga, perwakilan dan pemimpin Umno dengan jelas membayangkan untuk mem bolot khazanah kekayaan negara di kala kita bakal berdepan situasi tidak menentu ekonomi.

Apabila kontrak kerajaan dan posisi strategik, termasuk dalam GLC, diserahkan tanpa merit kepada kroni Umno-BN, seperti dipersetujui perwakilan, maka keadaan tidak menentu itu akan semakin cepat membarah dan rakyat yang dijerut kenaikan kos sara hidup lebih tercekik lagi.

Sementara saya menganggap Zahid cuba berlagak samseng dan menonjolkan diri se bagai hero di gelanggang sen diri, kolumnis terkemuka A Kadir Jasin lebih terkesan dengan ucap an penggulungan Najib Razak yang begitu menyanjungi isterinya, Rosmah Mansor.

Dikhabarkan, berita tentang Zahid, Rosmah, pakej Islami tu lis an Kadir yang disiarkan laman Astro Awani terpaksa ditarik balik atas arahan pegawai Jabatan Perdana Menteri.

Pelik memikirkan mengapa Najib perlu respons sebegitu rupa terhadap rungutan mengenai karenah isterinya, yang bunyinya juga tidak disenangi Dr Mahathir Mohamad. Jika Abdullah Ahmad Badawi dikritik kerana menyerahkan kuasa kepada menantunya, Najib pu la kerap tunduk dengan kemahuan dan selera Rosmah.

Sungguh malang nasib negara tercinta ini!

Dalam masa sama, seorang lagi menteri Ahmad Shabery Cheek, yang juga Ahli Parlimen Kemaman, daerah yang teruk dilanda banjir, akhirnya me ngaku kemudahan kepada mangsa, seperti tilam, beg tidur dan khemah perlu diteliti semula bagi memastikan keselesaan.

Jika negara bukan Islam seperti Jepun cukup mementingkan privacy mangsa bencana, apa kah kita sanggup melihat me reka tidur bergelimpangan di lokasi terbuka? Sewajarnya kita yang dipandu hukum perlu le bih prihatin bukan saja de ngan privacy tetapi juga soal kehormatan diri dan penjagaan aurat.

Ya, pengurusan bencana di negara ini, termasuk banjir, perlu lebih manusiawi dan Islami.

No comments: