Thursday, May 26, 2016

"Lorong Sunyi, Media Bebas" gambarkan kekuatan Lutfi..:

Oleh Mohd Sayuti Omar

Seorang kawan penulis veteran, bermadah seloka tentang diri, semangat dan komitmennya dalam dunia pesuratan dengan berkata; "Saya akan terus menulis selagi jasad saya tidak dikafan dan batu nisan dicacak atas kuburan saya." Wah hebat, madah berupa ikrar itu menunjukkan betapa penuhazamnya beliau dengan penulisan, dan dunia itu tidak dapat dipisahkan dari hidupnya. Mendarah daging. Saya mengambil teladan dengan madah ikrar itu.

Saya tidaklah pula menjanjikan iltizam sedemikian rupa tinggi dan hebat, tetapi sekadar memberi isyarat dengan mengatakan; "Saya akan terus menulis selagi dakwat masih ada dan tangan tidak keletihan. Dan apabila tulisan saya tidak lagi terlihat, itu bermakna saya sudah sangat letih."

Oleh Mohd Sayuti Omar

Seorang kawan penulis veteran, bermadah seloka tentang diri, semangat dan komitmennya dalam dunia pesuratan dengan berkata; "Saya akan terus menulis selagi jasad saya tidak dikafan dan batu nisan dicacak atas kuburan saya." Wah hebat, madah berupa ikrar itu menunjukkan betapa penuhazamnya beliau dengan penulisan, dan dunia itu tidak dapat dipisahkan dari hidupnya. Mendarah daging.

Saya mengambil teladan dengan madah ikrar itu. Saya tidaklah pula menjanjikan iltizam sedemikian rupa tinggi dan hebat, tetapi sekadar memberi isyarat dengan mengatakan; "Saya akan terus menulis selagi dakwat masih ada dan tangan tidak keletihan. Dan apabila tulisan saya tidak lagi terlihat, itu bermakna saya sudah sangat letih."

Baru-baru ini setelah 12 hari "disendur" dalam ward di HUKM saya kehilangan kudarat sehingga untuk mengangkat jari jemari pun tidak bisa. Untuk beberapa ketika keyboard latop dan bunyi bit I-pad saya terhenti dan diam. Tuhan menghadiahkan "keinsafan" demikian mungkin juga bagi merihatkan segala macam gadget saya yang tidak pernah istirehat dikerjakan.

Saya kehilangan tenaga dan energi apabila kondisi tubuh tidak stabil dan memburuk akibat kesan penyakit yang ditanggungi dan kesan pengobatan (kemotrapi) yang masih dalam proses. Keparahan sampai saya terpaksa melalui fisioterapi beberapa hari selepas itu dan juga membeli tongkat "berpagar" untuk berlatih berjalan dan bergerak semula di rumah. Kini Alhamdulilah semakin pulih dan sihat. Keyboard laptop dan I-pad sudah mula menyanyi dan berbunyi.

Saya tidak terkaget dengan keadaan itu dan nasib yang dialami, kerana saya telah membuka segala kemungkinan kepada diri saya, bukan kini tetapi sejak lama, sejak mengenali diri, memahami putaran kehidupan, tetapi sedikit terkilan apabila tidak bisa menulis, berasa bersalah dan berdosa pula kerana membiarkan penjengok blog atau pembaca status-satus saya di Fb, twiter dan lain ternanti-nanti dengan penuh tanda tanya tanpa berita.

Menghampakan harapan orang bukankah satu kesalahan dan dosa?

Buku terbaru Lutfi.

12 hari terbaring dengan mata terbuka, fikiran menerawan menjaring apa-apa sahaja isu dan bahan untuk ditulis sedangkan tangan dan jari jemari tidak mengizinkan, sesuatu yang menyedih dan mengilankan.

Pun begitu di hujung rasa, setelah tersandar di tembok keinsafan wujud rasa terima kasih, syukur penuh takzim dan pengertian bahawa Tuhan memberikan saya ruang untuk berihat sambil membuat berbagai-bagai semakan "mahasabah" diri dan kehidupan seluruhnya. Sebelum ini saya laju dan asyik dengan mudik sehingga terlupa hulu pengkalan asal detik bertolak.

Di sudut lain keuzuran memberi pengertian tersendiri, mengenal dan memberikan jawaban kepada saya bahawa saya disayangi segenap orang; kawan, saudara dan waris warah jauh dan dekat apabila tiada putus salam diterima dan rumah pula tidak sunyi dikunjungi siang dan malam untuk ziarah dan memberi semangat untuk saya. Tidak kurang juga yang membawa berbagai penawar penyembuhan.

Saya mencitera dan melakar senario ini bukan apa, cuma nak bercerita begitulah harapan dan iltizam bagi seseorang penulis yang mungkin ada tidak mudah memahaminya, sebaliknya mudah pula termakan dengan persepsi buruk yang sengaja dilontarkan. Ianya sangat tinggi, besar dan unik. Apa lagi mereka yang menjadikan penulisan sebagai alat perjuangan, menegak kebenaran dan mencegah kemungkaran, -  disamping wadah untuk mencari rezeki bagi kebutuhan hidup, anak dan isteri, apabila ditimpa musibah dan ujian sedemikian, ia sangat menekan perasaan. Seolah perjuangan terhenti dan sudah terhalang sedangkan kemenangan diharapkan masih jauh, tanggungjawab pula kian menggunung.

Dan perasaan itulah juga yang tersendak dalam diri sahabat saya Ahmad Lutfi Othman yang kini keuzuran sudah bertahun dan keuzuran itu menganggu kembara perjuagannya. Kesenyapan atau pun kehilangan karya (buku) seseorang penulis memberi tanda berlaku sesuatu yang malang kepadanya. Sudah lama pencandu buku-buku Lutfi tidak menemui karyanya di pasaran. Dan ketiadaan itu adalah kerana kemalangan yang tertakdir kepada dirinya. Keuzuran seakan melemahkan Lutfi untuk terus menulis.

Justeru itu saya sering berkata dan memberi dorongan kepada sahabat ini, agar terus bersikeras untuk menulis dalam keadaan apa sekali pun. Kalau boleh saya katakan kita jangan bermanja-manjaan dengan sakit. Setiap kali beliau merungut bahawa dia ketiadaan tenaga dan sukar untuk menulis serta mencurahkan rindu kepada buku-buku, saya memberi dorongan kepadanya, menulislah walaupun dalam keadaan payah. Sebab penulisan (berkarya) bagi orang seni sebahagian daripada penawarnya. Muzik menjadi lebih ampuh daripada butiran pil dan ubat atau vaksin kepada penyanyi. Muzik boleh menghidup jiwa meskipun fizikal la'ih.

Dan petang kelmarin dahulu Lutfi datang dengan membawa buku terbaharunya berjudul LORONG SEPI MEDIA BABAS sebagai hadiah kepada saya. Beliau ditemani salah seorang putra warisannya. Menjadi kebiasaan kalau kami ada buku baharu, buku itu menjadi ole-ole dan penyatakan bahawa kami masih sihat bersemangat atau masih bebas dibawah kawalan akta dan masih bisa menulis.

Betapa melihat beliau dan buku itu saya berasa kembang diri dan puas kerana kawan saya ini masih mampu melahirkan buku. Sebak berarak dalam diri, mencelah relong dan lorong sunyi dalam diri saya. Tanpa beliau dan anaknya menyedari saya mengunci kejap jendela mata daripada tertumpah air jernih.

Sungguh saya bangga dan seronok melihat Lutfi itu dan dengan apa yang dicapai Lutfi. Saya juga percaya beliau sendiri merasakan hidup lebih bermakna atau masih ada makna dengan kelahiran buku itu. Lorong Sunyi, Media Bebas, insyaAllah akan jadi jalan gegak gempita selepas ini apabila akan lahir buku demi buku Lutfi selepas ini.

Saya percaya realiti itu bukan kerana ketebalan buku itu yang mencecah lebih 800 muka surat, tetapi beliau harus berasa puas dan bertuah kerana dalam kesukaran namun dapat dihadapi dengan jaya.

Lutfi sebelum ini pernah menulis dan menerbikan buku setebal demikian. Bahkan buku-bukunya mencapai ketebalan paling rendah 300 muka surat. Jadi apabila dalam kesukaran, serba payah dan bergelut dengan rutin hemodislis tiga kali seminggu, namun beliau masih mampu menulis buku setebal itu ia sesuatu yang luar biasa. Apa lagi hasil kerja Lutfi masih tidak terjejas dari segi kecermatan dan kualitinya. Masih utuh. Ini menjelaskan bahawa penulis yang satu ini masih berenergi, penanya masih berair dan racunnya tetap menyerap melumpuhkan urat saraf kemungkaran.

Dengan lahirnya buku itu ia dikira menamatkan musim kemarau Lutfi dalam dunia penulisan hampir sedekad. Selepas ini akan ada lagi buku buku lain yang akan bertindak menjadi penawar dan penguat semangat. Ingat, perjuangan masih belum berhujung dan titik nikhtah masih kabur. Selagi kebebasan bersuara dan kepincangan sistem pentadbiran (politik) kita masih belum tercapai dakwat pena kita wajib tetap mengalir garang.

Syabas saya ucapan kepada sahabat Lutfi atas kelahiran buku baharu. Tahniah juga kepada anakandanya yang sudah memberatkan membantu si ayah dan saya tampak sudah ada zuirat bakal mewarisi ketrampilan Lutfi suatu hari nanti.

Ohnya, ingin saya uar-uarkan di sini buku itu dapat diperolehi menusi jualan online. Sesiapa berminat boleh menyuarakan keinginan kepada saya menerusi e-mail saya atau pun whatsaap (013 2336776) kepada saya kemudian saya akan sambung terus dengan sdr Lutfi atau pihak yang meguruskan pemasaran buku beliau. Wassalam.~http://msomelayu.blogspot.my

 _________________________________________________________________________

 DAPATKAN SEGERA  BUKU "LORONG SUNYI ,MEDIA BEBAS" SEGERA

 

Nota :

Buku ini satu tribute khas pengalaman kewartawanan politik Ahmad Lutfi Othman selama 30 tahun. Lebih 50 rakan media berkongsi rasa merakamkan penghargaan dengan menulis sudut pandangan tersendiri terhadap aktivisme dan penulisan Ahmad Lutfi

Antara nya

Kata Pengantar oleh Sasterawan Rakyat: Pak A Samad Said
Zin Mahmud
Dr. Janet Steele
Adam Adli Abd Halim
Ali Bukhari Amir
Noor Azam Shairi
Aziz Muda
Hasni Abas
Dr Mohammad Agus Bin Yusoff
Dr. Jeniri Amir
Kassim Muhamad
Khairul Azlam Mohamad
Lim Hong Siang
Mohsin Abdullah
Mohd Nasir Awang
Wan Nordin Wan Yaacob
Pyanhabib
Rayusa
Razali Endun
Rossem
Mohd Sayuti Omar
Selena Tay
Shahbudin Husin
Suria Janib
Ahmad Tajdid
Mohd Arif Juhani
Yusri Yusof
Zulkifli Sulong
Zulkifli Yahaya
Zunar
Bashir Ishak
M Faqih
Muqit Muhammad
Muhammad Najib Abdurrahim
Faiz Abdullah
Helmi Khalid
Abd Shukur Harun
Mohd Masyaal Hasbullah
Sabri Said
Baharuddeen Abu Bakar
Dr Md Yusoff Abd Wahab
Dr Dzulkefly Ahmad
Norlaila Othman
Johari Jaafar
Hayatul Kamil Termudi
Mohd Shuhaimi Almaniri
Dr. Nasruddin Faisol
Zul Mohamad
Mohd Zamri Dali
Natjman Zakaria
Khairul Hartimi Mohd Tajudin
Roy Rasul
Ahmad Luqman Hakim Ahmad Lutfi
Dinsman
Hanif Mahpa

Dr Syed Husin Ali dalam ucapan peluncuran buku Lorong Sunyi Media Bebas berkata, Ahmad Lutfi yang dikenalinya sejak tahun 1980-an merupakan seorang wartawan yang dihormati memandangkan prestasinya semasa memimpin Harakah, Siasah, Detik, Tamadun, Dunia Islam, Muslimah dan pelbagai penerbitan, termasuk buku-buku politik.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dapatkan segera buku yang turut memuatkan wawancara panjang Zin Mahmud dan Lim Hong Siang dengan Ahmad Lutfi. Banyak persoalan menarik dikemukakan dalam sesi interbiu dari hati ke hati itu, termasuk isu-isu politik mutakhir yang tidak pernah ditulis oleh Lutfi

 Untuk sesiapa yang mahu pesan melalui pos, sila Whatsapp/Sms ke Ahmad Luqman Hakim bin Ahmad Lutfi (019-2903291) NAMA, ALAMAT DAN KUANTITI BUKU serta RESIT PEMBAYARAN. Harga asal RM45 (832 ms), sempena harga pembukaan hanya RM 40 termasuk postage. Boleh bank in ke akaun Maybank Ahmad Luqman Hakim (1621-7967-0906).

Atau :

Pesanan pos boleh dibuat juga ke alamat Penerbitan Pemuda, DL32, Jalan Mutiara, Taman Bukit Ampang, 68000 Ampang, Selangor

Untuk mendapatkan informasi lanjut mengenai buku ini, boleh hubungi Ahmad Lutfi sendiri, 016 2090279 

No comments: